Menu

Pre-employment screening

Wat is pre-employment screening? Pre-employment screening, ook wel PES screening, betreft het verifiëren van gegevens op het CV van een potentiële medewerker die betrekking hebben tot de uitoefening van de functie van de kandidaat. Zo weet jij wie je aanneemt!

Uit onderzoek is gebleken dat 71% van alle CV’s onwaarheden bevat, die er bewust of onbewust in zijn geplaatst. Hiervan zijn 8 tot 10% van de onwaarheden bewust in het CV gezet. Wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe potentiële medewerker wil je er natuurlijk zeker van zijn dat de informatie op het CV ook daadwerkelijk klopt.

Bij Validata geloven we dat mensen het succes van de organisatie bepalen, omdat zij de organisatie versterken en samen zorgen voor betere resultaten. Het is daarom belangrijk dat jij weet wie je aanneemt. Pre-employment screening zorgt ervoor dat eventuele afwijkingen en fouten die bewust of onbewust in het CV staan boven water komen, zodat je deze bespreekbaar kunt maken met de kandidaat.

Pre-employment screening service

Validata helpt bij het proces van pre-employment screening. Dit houdt in dat Validata nagaat of de gegevens op het CV van een kandidaat kloppen, zoals het controleren van een diploma. Hiervoor werken wij samen met vertrouwde partners, waaronder Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), en zetten wij slimme koppelingen in om snel inzicht te krijgen in de juiste gegevens en informatie bij de bron te verifiëren. Met een pre-employment screening door Validata kan jij je richten op jouw core business en het succes van jouw organisatie.

De basis van employment screening

Het screenen van nieuwe medewerkers is steeds vaker een vast onderdeel in het risicomanagement van een organisatie. In onze whitepaper wordt behandelen we vragen als waarom is screenen belangrijk? En wanneer start het screeningsproces?

Download de whitepaper

Pre-employment screening checks

Een PES screening bestaat uit verschillende checks. Validata biedt diverse profielen die op maat zijn gemaakt voor iedere sector. Deze screeningsprofielen bestaan onder andere uit de volgende checks:

ID-check

Validata checkt, zowel nationaal als internationaal, de authenticiteit van het identiteitsbewijs.

Lees verder

Diploma check

Validata checkt het diploma van de hoogst genoten opleiding. Certificaten van trainingen en cursussen of diploma’s van een privéinstelling kunnen niet worden geverifieerd.

Lees verder

Referentiecheck

Validata checkt de werkervaring van een (potentiële) medewerker. Een aangewezen referent of HR-afdeling wordt benaderd om de werkperiode, opgegeven functie en werkgever na te gaan.

Lees verder

Integriteitsverklaring

Validata levert een verklaring met integriteitsvragen over eventuele lopende strafrechtelijke zaken en nevenfuncties. Deze moet door de (potentiële) medewerker naar waarheid worden beantwoord en ondertekend.

Lees verder

VOG-check

Validata assisteert bij de aanvraag van de Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG).

Lees verder

Criminal record background check

Validata assisteert bij de internationale aanvraag van een Criminal record background check.

Lees verder

Kredietwaardigheidscheck

Validata checkt informatie over mogelijke lopende betalingsissues, bedrijven op naam en adres, civielrechtelijke uitspraken en registratie in het curatele-register.

Lees verder

BIG check

Validata checkt of de (potentiële) medewerker momenteel staat ingeschreven in het BIG-register en kan, als extra check, vragen naar het bewijs van inschrijving.

Lees verder

Bedrijfscheck

Validata checkt het KvK-nummer en voert een kredietwaardigheidstoets uit via dataleveranciers Dun & Bradstreet en Graydon.

Lees verder

BTW nummer check

Validata checkt de geldigheid van het BTW nummer en/of de status van een bedrijf zoals het geregistreerd staat bij de Kamer van Koophandel (KvK).

Lees verder

PEP check, Sanctielijst en Adverse media check

Validata checkt de registratie in een Political Exposed Persons-list (PEP-lijst) of sanctielijst. Daarnaast checkt Validata of een (potentiële) medewerker negatief in (internationale) mediabronnen wordt genoemd.

Lees verder

CV-check

Validata checkt de gegevens die in het Curriculum Vitae (CV) worden vermeld door middel van een educatie- en werkervaringscheck.

Lees verder

Pre-employment screening door Validata

Validata werkt met een innovatieve screening software, waarin nieuwe kandidaten 24/7 eenvoudig kunnen worden aangemeld. Hiervoor hoef je enkel de naam en contactgegevens van een kandidaat in te dienen. Wij nemen vervolgens contact op met de kandidaat en vragen hem/haar om de vereiste informatie aan te leveren. Zodra wij deze informatie hebben ontvangen, kunnen we de gegevens gaan verifiëren en houden we beide partijen op de hoogte.

Door onze partners en koppelingen kunnen wij de gegevens van de kandidaat snel verifiëren. Een screening binnen Nederland is gemiddeld binnen 5 werkdagen afgerond. Hierbij is de VOG-check niet meegenomen, aangezien we hierin afhankelijk zijn van de snelheid van de kandidaat en doorlooptijd bij de gemeente. Om het screeningsproces niet te vertragen, creëert Validata tussentijds wel alvast een conceptversie van het screeningsrapport. Wanneer de screening compleet is afgerond, ontvangen de kandidaat en organisatie een screeningsrapport van de pre-employment screening. Zo zorgt Validata voor een snel, eenvoudig en transparant proces voor beide partijen.

Hoe werkt het screeningsproces?

Stap 1: Inloggen
Je logt in met je eigen gebruikersnaam en wachtwoord
Stap 2: Keuze screeningsprofiel
Je kiest het juiste screeningsprofiel uit voor de kandidaat
Stap 3: Invullen persoonsgegevens
Naam
E-mail
Mobiel nummer
Stap 4: Doorlopen screening
Kandidaat ontvangt e-mail met inloggegevens en doorloopt zijn/haar screening
Stap 5: Start screening
Validata voert de screening uit
Stap 6: De screening is afgerond
Het rapport is klaar om te downloaden

Waarom een pre-employment screening door Validata?

  • Validata ontzorgt: Nadat een kandidaat in het systeem van Validata is aangemeld en het juiste screeningsprofiel is gekozen, neemt Validata jou al het werk uit handen. De resultaten van de pre-employment screening zijn vervolgens terug te lezen in het screeningsrapport.
  • Breed netwerk aan vertrouwde partners: Validata heeft een breed netwerk aan partners waardoor wij snel de juiste informatie kunnen verifiëren bij de bron.
  • Specialist op het gebied van personeel screenen: Validata bestaat al sinds 2009 en is marktleider in Nederland op het gebied van employment screening. Door onze jarenlange ervaring bieden wij een snel en efficiënt screeningsproces dat voldoet aan actuele (privacy) wet- en regelgeving.
  • Privacy: De persoonsgegevens van de kandidaten worden gewaarborgd volgens de AVG-wetgeving.
  • Snelle doorlooptijd: Een employment screening (buiten de aanvraag van de VOG) in Nederland is gemiddeld binnen 5 werkdagen afgerond.